Sohag University

Plastic Surgery Department

Sohag Cleft and Craniofacial Unit

Egyptian Society of Plastic & Reconstructive Surgeons

Sohag Sommerlad 9th Multidisciplinary

Cleft Lip and Palate Workshop

Sohag University Hospital

Sohag, Egypt

1-4th of December, 2018

 

Mini- Craniofacial Workshop

5-7th of December, 2018

 

In collaboration wit h

North Thames Cleft Centre

Great Ormond Street Hospital

London, UK

UAB Cleft and Craniofacial Center

Children’s of Alabama

Birmingham, AL, USA

 

 

 

International Faculty

Mr. Brian Sommerlad MD

Plastic surgery – cleft consultant

Great Ormond Street Hospital for Children

London, UK


Prof. John Grant MD

Professor of plastic surgery

UAB Cleft and Craniofacial Center

Children’s of Alabama University Hospital

Birmingham, AL, USA

Mr. Brijesh Patel

Consultant cleft orthodontics

Great Ormond Street Hospital for Children

London, UK

Mrs. Nicole Prendeville

Speech and language pathologist

Great Ormond Street Hospital for Children

London, UK

 

Dr. Gehan Abu-Ameira

Consultant pediatric dentistry

Great Ormond Street Hospital for Children

London, UK

National Faculty

Prof. Ahmed Magdi Almofti

Professor of plastic surgery

President of ESPRS

Alazhar University

Cairo

 

Prof. Samia Saied

Professor of plastic surgery

Sohag Cleft and Craniofacial Unit

Sohag University

 

Prof. Ahlam Aladawi

Professor of Phoniatrics

Sohag Cleft and Craniofacial Unit

Sohag University

 

Prof. Tarek Abulezz

Professor of plastic surgery

Sohag University

 

Prof. Marwa Elkassaby

Professor of oral and maxillofacial surgery

Director cleft care center

Faculty of Dentistry, Ain Shams University

Cairo

 

Prof. Ahmed Elsherbiny

Associate Professor of Plastic Surgery

Sohag Cleft and Craniofacial Unit

Sohag University

 

Prof. Karam Allam

Associate Professor of Plastic Surgery

Sohag Cleft and Craniofacial Unit

Sohag University

 

Dr. Mostafa Yousef

Associate Professor of Audiology

Sohag Cleft and Craniofacial Unit

Sohag University

 

Prof. Rihab Zaitoun

Assistant Professor Phoniatrics

Cairo University

 

Dr. Ahmed Elsayed Gelany

Assistant Professor of Phoniatrics

Sohag Cleft and Craniofacial Unit

Sohag University

 


         SPEECH PROGRAM

Multidisciplinary Cleft Workshop (1-4 Dec)

Saturday 1st of December (Day 1):

 Cleft Protocols

12:00 – 12:20              Introductions - cleft care around the world (20 min)

Brian Sommerlad, plastic surgery, London

 

12:20 – 12:28              Classification of cleft lip and palate – Sohag classification (8 min)

Mostafa Hareidi, plastic surgery, Sohag

 

12:28 – 12:58              GOSH cleft management protocol (30 min)

Brian Sommerlad, plastic surgery, London

 

12:58 – 01:06              Overview of cleft management protocols (8 min)

Ahmed Elsherbiny, plastic surgery, Sohag

 

01:06 – 01:21              Controversies in timetable for repair of cleft lip and palate (15 min)

Ahmed Magid Almofti, plastic surgery, Al-Azhar, Cairo

 

01:21 – 01:29              Cleft protocols in Egypt (8 min)

Tarek Abulezz, plastic surgery, Sohag, Cairo

 

01:30 - 01:40               Hearing aid versus cochlear implant in management of hearing loss in cleft patients (10 min)

Mostafa Yousef, Audiology, Sohag

 

01:40 – 02:00              The Role of the Speech & Language Therapist (SLT) within the Cleft team (20 min)

Nicole Prendeville, Speech pathology, London

 

02:00 – 02:20              Syndromic cleft (20 min)

Brian Sommerlad, plastic surgery, London

 

02:20 – 02:40              Cleft palate repair in older and adopted patients (20 min)

John Grant, plastic surgery, Birmingham

 

02:40 – 03:00              Management of submucous cleft palate (20 min)

Brian Sommerlad, plastic surgery, London

03:00 – 03:15              Q&A (15 min)

03:15 – 03:30              Case discussion (15 min)

 

Lunch

Language and Speech

 

06:00 – 09:00             Talk tools

Rihab Zaitoun, phoniatrics, Cairo

  

09:00 – 10:00              Case discussion (60 min): secondary lip deformities, secondary nose deformities: decisions, planning and markings.

Ahmed Aggag, plastic surgery, Sohag (45 min)

Marwa Elkassaby, maxillofacial surgery, Cairo (15 min)

 

Dinner

Sunday 2nd of December (Day 2):

 Dental/ Orthodontics Cleft Management

Alveolar Bone Graft

 

08:00 – 08:15              Dental problems in cleft patients (20 min)

Gehan Abu-Ameira, pediatric dentistry, London

 

08:15 – 08:40              Orthodontic management of cleft cases (20 min)

Brijesh Patel, orthodontics, London

 

08:40 – 08:55              Alveolar cleft grafting: what is new and what is true? (15 min)

Marwa ElKassaby, Oral and maxillofacial surgery, Cairo

 

08:55 – 09:15              Q&A (20 min)

09:15 – 10:15              Case discussion (60 min)

Badr Abdelghani, orthodontics, Sohag (40 min)

Marwa Elkassaby, maxillofacial surgery, Cairo (20 min)

 

Break


 

Cleft Speech – VPI - management protocols

10:30 – 10:40             Anatomy of the velar muscles (10 min)

Mohamed Elsayed, plastic surgery, Sohag

 

10:40 – 10:50             Causes of hypernasality (10 min)

Ahmed Gelany, phoniatrics, Sohag

 

10:50 – 11:05             Talk tools (15 min)

Rihab Zaitoun, phoniatrics, Cairo

 

11:05 – 11:25             GOSH SLT Protocol for VPI management (20 min)

Nicole Prendeville, speech pathology, London

 

 11:25 – 11:55             Investigations for VPI (30 min)

Brian Sommerlad, plastic surgery, London

 

 11:55 – 12:10             Instrumental investigation of velopharyngeal dysfunction at GOSH (15 min)

Nicole Prendeville, Speech pathology, London

 

12:10 –12:40              VPI protocol at UAB cleft center (30 min)

John Grant, plastic surgery, Birmingham

 

12:40 – 12:50             Fat injection for VPI (10 min)

Samia Saied, plasic surgery, Sohag

 

12:50 –01:00              Buccinator re-repair procedure (Bs-IVVP) for VPI (10 min)

Ahmed Elsherbiny, plastic surgery, Sohag

 

01:00 – 01:30             GOSH VPI protocol and surgical management (30 min)

Brian Sommerlad, plastic surgery, London

 

 01:30 – 01:50             Management of VPI in 22Q11.2DS (20 min)

Brian Sommerlad, plastic surgery, London

 

01:50 – 02:20             Q&A (30 min)

02:20 – 03:20             Round table discussion: evaluation and treatment plans (60 min)

Ahlam Aladawy, phoniatrics, Sohag

Lunch


 Session VI: VPI case discussion

07:00 – 09:00              Case discussion (60 min): VPI case discussion: assessment, instrumental assessment, plans for management

Gerges Wasfy, phoniatrics and Ahmed Aggag, plastic surgery (105 min)

Marwa Elkassaby, maxillofacial surgery (15 min)

 

09:00 – 09:30             Outcomes in cleft surgery (30 min)

Brian Sommerlad, plastic surgery, London

Dinner

 

Palatal Function Assessment Workshop

(3-4 Dec)

Monday 3rd of December (Day 3):

 

08:00 – 05:00       Physiology of the palate

History taking and orofacial examination

Speech examination, analysis and standardization of speech samples

 

07:00 – 09:00             VPI case discussion: multidisciplinary team

 

Dinner and closing session

 

Tuesday 4th of December (Day 4):

08:00 – 05:00       Endoscopy video and live case examination

Videofluroscopy and endoscopy analysis

Decision making


 

Registration

Early Bird Registration:

2 days cleft workshop: 900 LE, 700 LE (for trainees)

2-day palatal function assessment workshop: 900 LE, 700 LE (for trainees)

 

4-day combined workshops: 1500 LE, 1200 LE (for trainees)

 

 

Registration package: full scientific activities, two meals per day, coffee breaks, certificate of attendance.

 

Early Bird Registration ends: Nov 1st, 2018

20% fees increase afterwards

 

 

Contact, registration, accommodation and details:

Phone: 01011747046

Email: drgergeswasfy@gmail.com

www.plasticsurgery-sohag.com

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 
   

Copyright © Sohag University, Plastic Surgery Department